Rozvoj turizmu bude od nového roku finančne podporovať aj štát

28.04.2010 Levoča

Hrabušice 28. apríla (TASR) – Nový zákon o podpore cestovného ruchu, ktorý bol vo vláde prijatý v marci tohto roku, by mal pomôcť Asociácii horských sídiel Slovenska, ale aj ostatným obciam a mestám, kde bude záujem o ...
\"V zákone sú vymedzené kompetencie a zodpovednosť za turizmus, v zákone je povedaná organizačná štruktúra a v zákone je povedané, kto by mal ten rozvoj turizmu financovať, vrátane štátu, čo je veľmi dôležité, \" uviedol generálny riaditeľ sekcie turizmu Ministerstva hospodárstva SR (MH SR) Gabriel Kulifay.
Pokiaľ sa samospráva a podnikatelia dohodnú, že zložia peniaze v záujme rozvoja cestovného ruchu, zákon hovorí, že aj štát prispeje tou istou sumou. Kulifay zároveň uviedol, že pokiaľ budú združenia, samosprávy alebo podnikatelia žiadať o takúto dotáciu, musia byť zaregistrovaný na budúcom Ministerstve kultúry a cestovného ruchu. \"Je na slobodnej voľbe každého združenia, samosprávy alebo podnikateľa, aby sa rozhodli, či chcú tú štátnu podporu, alebo nie, \" zhodnotil. Zákon vstúpi do platnosti 1. januára 2011, na činnosť organizácií bude štát prispievať od roku 2012. Riaditeľ sekcie turizmu MH SR informoval, že na túto podporu bude zo štátneho rozpočtu vyčlenených približne 12 až 13 miliónov eur ročne.
Kulifay konštatoval, že na Slovensku chýba spolupráca pri rozvoji turizmu a tú by mal naštartovať práve tento zákon. \"Nestačí mať len kvalitné ubytovanie alebo reštauráciu, potrebujeme služby, potrebujeme produkt, ktorý predáme klientovi, \" uviedol Kulifay. Podľa neho si slovenský národ neverí a nevie využiť kultúrne, prírodné a historické pamiatky, ktoré má. Zároveň je problém, že \"si každý hrabe na svojom vlastnom piesočku\", dodal.
Základom rakúskeho úspechu v tejto oblasti sú podľa neho rodinné podniky, a práve tu vidí cestu ako pritiahnuť klientov na Slovensko a zároveň vytvárať reklamu pre ďalších potenciálnych turistov.
 

Vyberte región